Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουάριου στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας η έκθεση κεραμικών από πορσελάνη Gzel, του Ρώσου κεραμίστα Vladimir Bidak. Στην έκθεση υπό τον τίτλο «Τα Ιερά Μυστήρια» παρουσιάζονται 42 συνθέσεις από 222 μινιατούρες γλυπτών μορφών που αναπαριστούν σκηνές από το τελετουργικό των Ιερών Μυστηρίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωσικής παράδοσης.
Τα εγκαίνια έκανε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξάντερ Στσερμπακόφ. Παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Μανιώτης, ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Γκιβίσης, ο πρόξενος της Σερβίας κ. Σίνισα Πάβιτς, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ Γιάννης Σαρίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος συντονιστής Κοιν. Συνοχής, Προσφυγικού και Μεταναστευτικού της περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Μέλος του Δ.Σ της Αγιορειτικής Εστίας κ. Στέφανος Γωγάκος, ο επίτιμος Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, μέλη της ρωσικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και πλήθος φιλότεχνων.
Ο Βλαδίμηρος Μπιντάκ, είναι ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της κεραμικής του «Γκζέλ», που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου ύφους στην εν λόγω τέχνη στην σύγχρονη εποχή. Στα έργα του, ο καλλιτέχνης δεν ακολουθεί τον δρόμο της αναπαραγωγής των σχεδίων που προϋπήρχαν, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό του προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος, εμπλουτίζοντας την τέχνη του «Γκζέλ» με καινούργια θέματα, παραστάσεις και συνθέσεις. Τα κεραμικά με τα γαλανόλευκα σχέδια κατασκευάζονται στο Γκζέλ, περιοχή κοντά στη Μόσχα φημισμένη για τα πήλινα αντικείμενά της. Από την εποχή του τσάρου Αλεξέι Μιχαήλοβιτς (Ρομανόφ) από την συγκεκριμένη περιοχή έστελναν φορτία με άργιλο τον οποίο χρησιμοποιούσαν «στην κατασκευή δοχείων για φαρμακευτική και χημική χρήση. Η ποιότητα του αργίλου του Γκζέλ, ήταν τέτοια που στα τέλη του 18ου αιώνα, το χωριό και η γύρω περιοχή σύμφωνα με το «Φαρμακευτικό» διάταγμα που είχε εκδοθεί ορίσθηκε ως η περιοχή παραγωγής σκευών για την αλχημεία.
Επιμελητής Έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00
Σάββατο: 09:00 – 14:00
Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας
Εγνατία 109, 54635
Τ. 2310263308, F. 2310250648
www.agioritikiestia.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.