24 Μαΐου - 27 Σεπτεμβρίου 2009
Στην διάρκεια της 2ης Biennale Σύγχρονης Τέχνης με τον γενικό τίτλο «Πράξις: Τέχνη σε καιρούς αβεβαιότητας», 110 καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό (56 ομαδικά και ατομικά projects) παρουσίασαν τα έργα τους στο κεντρικό εικαστικό πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ενώ στο εκθεσιακό πρόγραμμα περιλήφθησαν πλήθος προμπιεναλικών εκδηλώσεων, παράλληλο εκθεσιακό πρόγραμμα, σχεδιασμός και εφαρμογή ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, ημερίδα, εξωτερικές συμπαραγωγές, ειδική ιστοσελίδα και εκδόσεις.
Η επιμέλεια ήταν των Bisi Silva, Gabriela Salgado και Συραγούς Τσιάρα (Bοηθοί επιμελητριών: Δόμνα Γούναρη, Αρετή Λεοπούλου).
Τα έργα των καλλιτεχνών παρουσιάστηκαν στους εξής χώρους: Αποθήκη Γ, Αποθήκη 13, Κτίριο Παλαιών Ψυγείων και Αντλιοστάσιο στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Υπαίθριοι Χώροι Λιμανιού, Μπεζεστένι, Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Παζάρ Χαμάμ (Λουλουδάδικα), Μπέι Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος), Αίθριο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Πρόπυλο Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αγιορείτικη Εστία (Μέγαρο Νεδέλκου), Υπαίθριοι χώροι στην πόλη, Bar-restaurant .ES, ΟΛΥΜΠΙΟΝ-Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι επιμελήτριες Bisi Silva , Gabriela Salgado και Συραγώ Τσιάρα διευκρίνησαν:
«Η 2η δεύτερη Μπιενάλε αναπτύχθηκε ως μία πρόταση διαδρομής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Λιμάνι και κατεύθυνση προς το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της πόλης, εντάσσοντας οθωμανικά μνημεία, πλατείες, θεσμικούς και εναλλακτικούς χώρους σε αυτήν τη διαδρομή. Στην ουσία, σχεδιάστηκε ως μία πρόσκληση να ξαναδούμε τις σύνθετες δομές της σύγχρονης πόλης και τα πολιτισμικά της στρώματα με διαφορετικό βλέμμα.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα που δεν επιδιώκε να αναπαράξει στερεοτυπικές δομές μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Ήταν ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που οργανώσαμε προκρίνοντας τη συλλογικότητα ως μέθοδο επιμελητικής δράσης.
Καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών και βαθμού αναγνωρισιμότητας συνυπήρξαν μέσω του έργου τους σ’ ένα δημιουργικό διάλογο, σε μία ανοιχτή πλατφόρμα επικοινωνίας. Τα ίδια τα έργα, η ποιότητα, η ωριμότητα και η ειλικρίνεια των προθέσεων τους όρισαν τα κριτήρια επιλογής μας, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
Μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών επιχειρήσαμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους σήμανσης της σύνθετης εποχής μας, να αμφισβητήσουμε το αδιέξοδο της κρισιμότητας των καιρών και να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της καλλιτεχνικής πράξης».
Στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας φιλοξενήθηκαν οι καλλιτέχνες:
Fredi Casco
Γεννήθηκε το 1967 στην Asuncion, στην Παραγουάη. Ζει και εργάζεται στην Παραγουάη. Σπούδασε νομικά και κοινωνικές επιστήμες (1986-1991) στο Πανεπιστήμιο της Asuncion και συνέχισε με σπουδές στη λογοτεχνία και την ιστορία της τέχνης (1997-1999) στο Centro de Estudios Brasilenos, στην Asuncion.
Maria Kheirkhah
Γεννήθηκε το 1961 στο Ιράν. Ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σπούδασε στο Falmouth School of Art (1988) στο Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές γλυπτικής (1994) στο Royal College of Art στο Λονδίνο.
Fernando Marquespenteado
Γεννήθηκε το 1955 στο Σάο Πάολο. Ζει και εργάζεται στη Βραζιλία. Σπούδασε στο Goldsmiths College στο Λονδίνο (2002).
Jinoos Taghizadeh
Γεννήθηκε το 1971 στην Τεχεράνη. Ζει και εργάζεται στο Ιράν. Σπούδασε κεραμική (1992) στο Cultural Heritage, Organization, ξυλογλυπτική (1997) στο Handicraft Organization και γλυπτική (2000) στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών της Τεχεράνης.