από αριστερά: o Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας – Επιμελητής της έκθεσης Αναστάσιος Ντούρος, o βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης-καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ Ευάγγελος Βενιζέλος, o καλλιτέχνης –φωτογράφος Thomasz Mocιski, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβης κ. Στ. Περράκης, o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ, o Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγ. Όρους ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός , ο εφημέριος της ελληνορθόδοξης ενορίας των Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο, καθηγητής θεολογίας ΑΠΘ, π. Χρήστος Φιλιώτης
Ολοκλήρωσης της Έκθεσης με τίτλο «Το Άγιον Όρος του Tomasz Mociski» στο Συμβούλιο της Ευρώπης και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης ενορίας των Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο.
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου η έκθεση με τίτλο «Το Άγιον Όρος του Tomasz Mociski» στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, υπό την αιγίδα της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε συνδιοργάνωση με την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας και την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018. Τα εγκαίνια έλαβαν χώρα κατά την έναρξη των εργασιών της Α’ Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κεντρικό χώρο του Συμβουλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Thorbjorn Jagland.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβυς Καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην έκθεση, τονίζοντας ότι το Άγιον Όρος αποτελεί μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για μια μοναστηριακή δημοκρατία με χιλιετή ιστορία στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, ένα μέρος όπου η ψυχή γαληνεύει με το μπλε του Αιγαίου πελάγους και του ουρανού, ένα ιδανικό μέρος προσκυνήματος και περισυλλογής.
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Thorbjorn Jagland, αναφέρθηκε στη θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική διάσταση των 20 μοναστηριών του Αγίου Όρους, πνευματική πρωτεύουσα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού με χιλιετή ιστορία, που ωστόσο αιχμαλωτίζει τη φαντασία και ανθρώπων όλων των θρησκειών. Οι φωτογραφίες δείχνουν γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς συλλαμβάνουν την ομορφιά, το μυστήριο και το μεγαλείο του Αγίου Όρους. Η καλλιτεχνική διάσταση και η ατμόσφαιρα των φωτογραφιών δείχνουν το μεγαλείο των μοναστηριών και ταυτόχρονα την αίσθηση μοναξιάς της ζωής στη μοναστική κοινότητα. Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη μεταφορά της έκθεσης στο χώρο του Συμβουλίου, εκτιμώντας τη συνεισφορά της τέχνης και του πολιτισμού στη δημοκρατία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας, κ. Εμμανουήλ αναφέρθηκε επίσης στη χιλιετή και πλέον ύπαρξη του Αγίου Όρους και στη μοναδικότητά του όσον αφορά την κληρονομιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ως μέγιστη εμπειρία του Χριστιανισμού της Ανατολής. Χάρη στην έκθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας και τον πνευματικό πλούτο του μέρους αυτού, που έγινε μέσα από τους αιώνες το κέντρο του μοναχισμού. Η έκθεση συμπίπτει με την 30η επέτειο ένταξης του Αγίου Όρους στον κατάλογο μνημείων της UNESCO. Το Άγιον Όρος συναρπάζει με τον τρόπο ζωής του και τις αξίες του, πρόσθεσε.
Ο κ. Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ενώ επίσης και ο φωτογράφος, κ. Tomasz Mociski, βαθιά συγκινημένος χαιρέτησε την εκδήλωση, και ευχαρίστησαν για την υλοποίηση της έκθεσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, Έλληνες βουλευτές που συμμετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ στο Στρασβούργο, μέλη των Κοινοβουλίων και των Μονίμων Αντιπροσωπειών των Κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εργασίες της ΚΣΣΕ, μέλη της ελληνικής κοινότητας του Στρασβούργου και άλλοι προσκεκλημένοι. Η Αγιορειτική Εστία ευχαριστεί τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβη κ. Περράκη, τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο κ. Βασίλειο Βήκα, την κα Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη από το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και όλα τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στο να διοργανωθεί η Έκθεση αυτή στους χώρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Παράλληλα η Αγιορειτική Εστία συμμετείχε και σε άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης ενορίας των Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο πρωί στις 20 Ιανουαρίου 2018, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους π. Θεόφιλος λειτούργησε στην Ελληνορθόδοξη ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλης του Bischwiller (βόρεια του Στρασβούργου), όπου διαμένει μικρή κοινότητα Τενεδιών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως πολιτικοί πρόσφυγες. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εξόρμηση μέχρι την Γραμμή Maginot στα Γαλλογερμανικά σύνορα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Ελλληνορθόδοξη ενορία των Τριών Ιεραρχών του Στρασβούργου συνάντηση με τις Ορθόδοξες Κοινότητες του Στρασβούργου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ζωή των μοναχών στο Άγιον Όρος και να απευθύνουν πολλές ερωτήσεις στον π. Θεόφιλο, πολλοί εκ των οποίων τον γνωρίζουν από τα φοιτητικά του χρόνια στο Στρασβούργο αρχές της δεκαετίας του 1990.
Την Κυριακή το πρωί 21 Ιανουαρίου 2018, ο π. Θεόφιλος συλλειτούργησε στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών του Στρασβούργου και στη συνέχεια μίλησε στα μέλη της ενορίας και συζήτησε με πολλούς, καθώς ήρθαν να τον συναντήσουν προσωπικά. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Οδίλης που βρίσκεται στην Αλσατία, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εσπερινός και τρισάγιο στη μνήμη του π. Πλακίδα Deseille στο Bernwiller (Νότια Αλσατία), στο Παρεκκλήσι Αγίου Γρηγορίου του Αθωνίτου και Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας. To Παρεκκλήσι ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ιατρό Louis-Gregoire Schitly, μετά από την γνωριμία του με το Άγιον Όρος και για το λόγο αυτό έχει την αναφορά του στο Άγιο Όρος. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αλσατός ιατρός Louis-Gregoire Schitly είναι από τους συν-ιδρυτές των Γιατρών χωρίς Σύνορα και ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έχει μία ιδιαίτερη πνευματική σχέση με το Άγιον Όρος.
Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 στις 18:00, πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Centre Emmanuel Mounier του Στρασβούργου σε συνεργασίας της Ελληνορθόδοξης Ενορίας, της Ελληνικής Κοινότητας Αλσατίας και του συλλόγου Alsace-Crète στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στο Άγιον Όρος. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ με θέμα «Το Μήνυμα του Αγίου Όρους σήμερα», ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινος με θέμα «Το Δίκαιο του Αγίου Όρους, μία πτυχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου» και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος με θέμα «Το Άγιον Όρος και η Χιλιόχρονη Ιστορία του». Τη στρογγυλή τράπεζα συντόνισε η ομότιμη καθηγήτρια της Αρχαίας Χριστιανικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου κ. Mariette Canevet, η οποία διηύθηνε την Διδακτορική Διατριβή του π. Θεοφίλου που υποστήριξε στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το 1998. Η κ. Canevet συγκινημένη δήλωσε πώς ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της. Εξάλλου με δική της παρέμβαση έχουν δοθεί ιερά λείψανα της Αγίας Οδίλης, της Αγίας της Αλσατίας στο Άγιο Όρος. Ο π. Χρήστος Φιλιώτης-Βλαχάβας, εφημέριος της ενορίας των Τριών Ιεραρχών του Στρασβούργου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας υπό την αιγίδα του οποίου τελούν οι εορταστικές εκδηλώσεςι για τα πενήντα χρόνια της ενορίας, όλους του ομιλητές, τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την εκδήλωση, την Αγιορείτικη Εστία που στάθηκε αφορμή να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις στην πόλη του Στρασβούργου. Έκλεισε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της ενορίας σε όλους εκείνους που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 την ελληνορθόδοξη ενορία στο Στρασβούργου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Μητροπολίτη Μελέτιο, στην ανώτατη υπάλληλο του Συμβουλίου της Ευρώπης κα Αγλαϊα Τσίτσουρα που είχε όραμα το να υποστηρίξει οικονομικά το χτίσιμο ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Στρασβούργο και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου κ. Αστέριο Αργυρίου, που για πολλές δεκαετίας ήταν ο Πρόεδρος του Ενοριακού Συμβουλίου και η ψυχή της ενορίας. Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους π. Θεόφιλος έδωσε συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και στη συνέχεια είχε συναντήσεις με προσωπικότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης.