Το συνέδριο του ερευνητικού αυτού πεδίου είχε ως θέμα την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους. Ιστορία και έρευνα (αφιέρωμα στη μνήμη Παύλου Μυλωνά) (Οκτώβριος 2010) και απετέλεσε την πρώτη επιστημονική προσπάθεια έρευνας της αθωνικής αρχιτεκτονικής ως συνολικού φαινομένου. Οι επιστημονικές συμβολές που κατατέθηκαν είχαν ως αντικείμενο τη διαχρονική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής του Αγίου Όρους, από τους βυζαντινούς χρόνους ώς τις επεμβάσεις κατά τον 20ό αιώνα. Τα οικοδομικά προγράμματα των κτηριακών συγκροτημάτων, τα εκκλησιαστικά οικοδομήματα (καθολικά μονών και παρεκκλήσια, κυριακά σκητών, ναοί κελλίων), τα κοσμικά κτίσματα και οι οχυρώσεις, αλλά και τα αρχιτεκτονήματα των μετοχίων συνθέτουν το μωσαϊκό των ανακοινώσεων.
https://www.agioritikiestia.gr/el/5-epistimoniko-synedrio-arxitektoniki#sigProIdaf55792a2e
Η Αγιορειτική Εστία και η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συνδιοργάνωσαν το Συνέδριο και στην τελετή έναρξης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τους διακεκριμένους επιστήμονες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, με την πεποίθηση ότι η παρουσία και η συμβολή τους θα διαμορφώσουν τους καλύτερους δυνατούς όρους για την επιτυχία του πρώτου Συνεδρίου με θέμα την Αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους.
Η Επιστημονική Επιτροπή διαμόρφωσε το πλαίσιο εντός του οποίου κινήθηκαν οι εισηγήσεις ως εξής: "Θεματική του συνεδρίου είναι η έρευνα για την ιστορία της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη χερσόνησο του Άθω από την αρχαιότητα ως τα μέσα του 20ου αι. Στη θεματική περιλαμβάνεται επίσης, ως ένα βαθμό, και η αρχιτεκτονική των αγιορείτικων μετοχίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο είναι το πρώτο που διοργανώνεται ειδικά για την αρχιτεκτονική του Αγίου Όρους Άθω ως συνολικό φαινόμενο που αναπτύχθηκε με ποικίλες επιρροές και είχε μεγάλη ακτινοβολία στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής. Υπενθυμίζεται πως, παρά ταύτα, τα μνημεία του Αγίου Όρους έχουν ως τώρα διερευνηθεί άνισα και αποσπασματικά, ενώ στις μέρες μας υφίστανται εκτεταμένες επεμβάσεις που μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν και να τεθούν στη διάθεση της επιστημονικής έρευνας σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα τους".
___________________________________________________________________________________________________________________________________
Χρόνος: 22-24 Οκτωβρίου 2010
Χώρος: Αμφιθέατρο ΤΕΕ/ΠΚΜ (τελετή έναρξης) / Αίθουσα Συνεδρίων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (εργασίες Συνεδρίου)
Πρόγραμμα Συνεδρίου: πατήστε εδώ
Περιλήψεις Εισηγήσεων: πατήστε εδώ
Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου
Πρόεδρος
Χαράλαμπος Μπούρας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π.
Μέλη
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός της 10ης ΕΒΑ
Πέτρος Κουφόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής & Αποκαταστάσεων Πανεπιστημίου Πατρών
Σταύρος Μαμαλούκος, Επικ. Καθηγητής Μεσαιωνικής & Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών
Μίλτος Πολυβίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός της 10ης ΕΒΑ
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός του ΚΕΔΑΚ
Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου
Ιωάννης Ταβλάκης, Δρ. Αρχαιολόγος - Προϊστάμενος 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
Δημήτριος Σαλπιστής, Ειδικός Σύμβουλος της Αγιορειτικής Εστίας
Αναστάσιος Ντούρος, Προϊστάμενος Αγιορειτικής Εστίας
Περικλής Φωτιάδης, Αρχαιολόγος 10ης Ε.Β.Α.
Γραμματεία Συνεδρίου: Μαρία Γιαννέλου, Αναστασία Γκιόγκη, Bαγγέλης Τσικούρας
Τεχνική Υποστήριξη: Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Παράλληλες εκδηλώσεις
ΕΚΘΕΣΗ
ΕΚΔΟΣΗ
Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι, Τα ταξίδια στο Άγιον Όρος, 1725-1726 / 1744-1745
Βασίλι Γκρηγόροβιτς Μπάρσκι, Τα σχέδια από τα ταξίδια του στο Άγιον Όρος 1725-1726 | 1744-175