Διαδικτυακή διεξαγωγή
Παρασκευή 27, Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020.
Η Αγιορειτική Εστία συνεχίζοντας τον θεσμό των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων, διοργανώνει και φέτος το Πέμπτο Επιστημονικό Εργαστήριο, οι εργασίες του οποίου αποτελούν ουσιαστικά την ετήσια συνάντηση της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με την έρευνα για το Άγιον Όρος.
Αισθανόμαστε βαθιά ικανοποίηση για την επιτυχία των προηγούμενων Επιστημονικών Εργαστηρίων η οποία πηγάζει κυρίως από το γεγονός της επίτευξης του κεντρικού στόχου, που είναι η ανάπτυξη ενός γόνιμου πραγματικού ακαδημαϊκού διαλόγου. Ο διάλογος αυτός εμπλουτίζει και διευρύνει την προβληματική των αθωνικών ερευνών συμβάλλοντας έτσι στην αρτιότερη ανάδειξη των αποτελεσμάτων τους. Η δυναμική των προηγούμενων εργαστηρίων συνεχίζεται και στο φετινό Πέμπτο Εργαστήριο και τούτο είναι ορατό από την εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος εκ μέρους μεγάλου αριθμού ερευνητών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, για τη συμμετοχή σε αυτό.
|
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την αισιόδοξη προοπτική, το Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας να καταστεί σταθερός ετήσιος διεπιστημονικός θεσμός προβολής των αθωνικών ερευνών.
Οι δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί την φετινή χρονιά λόγω της πανδημίας του COVID-19, δεν μας επέτρεψαν να διοργανώσουμε το Επιστημονικό Εργαστήριο με τον συνήθη τρόπο της προσωπικής παρουσίας. Ωστόσο, για να μη χαθεί η συνέχεια των Εργαστηρίων και της επικοινωνίας μας, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τις εργασίες Πέμπτου Επιστημονικού Εργαστηρίου με την μέθοδο της Διαδικτυακής διεξαγωγής, δίνοντας την ευκαιρία τόσο στους ερευνητές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, όσο και στο ακροατήριο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των ερευνών.
Είμαστε σίγουροι ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι ανακοινώσεις των συμμετεχόντων θα είναι εξίσου σημαντικές όπως και τα προηγούμενα έτη και τούτο διαφαίνεται μέσα από το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας (ιστορία, τέχνη, θεολογία, δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσικό περιβάλλον, συντήρηση έργων τέχνης, κ.λπ.).
Η Επιστημονική Επιτροπή
του Πέμπτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου
_____________________________________________________
Για να δείτε το Πρόγραμμα του Εργαστηρίου, πατήστε εδώ.
Για να διαβάσετε τις Περιλήψεις των ομιλητών, πατήστε εδώ.
_____________________________________________________
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γέρων Συμεών Διονυσιάτης
ΜΕΛΗ
Ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός
Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός
Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Ευάγγελος Χρυσός, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών
Αθανάσιος Σέμογλου, Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος - Φυτοπαθολόγος. Τακτικός Ερευνητής. Ακαδημαϊκός
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Μαρία Γιαννέλου, Προϊσταμένη Οικονομικών & Διοικητικών υπηρεσιών
ΠΡΟΒΟΛΗ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρήστος Δόκαλης
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Ευάγγελος Τσικούρας, Κώστας Αργυρόπουλος
_____________________________________________________
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2310263308 ή να αποστείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην ακόλουθη διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)