Είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στην Αγιορειτική Εστία, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου, στις 26 Οκτωβρίου, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία εγκαινίασε την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο Άγιον Όρος» με έργα Ελλήνων εικαστικών της περιόδου 1922-1995 από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μονής Διονυσίου, της Αγιορείτικης Πινακοθήκης (Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας) και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ορμύλια). Την Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας Στέλιος Αγγελούδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και Α΄Αντιπρόεδρος τους Δ.Σ. Βασίλης Γάκης και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος, ενώ στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και εκπρόσωποι φορέων της πολιτείας.
View the embedded image gallery online at:
https://www.agioritikiestia.gr/el/eikastiko-taksidi-sto-agion-oros-egkainia-apo-ti-proedro-tis-dimokratias#sigProIdfe0a534909
https://www.agioritikiestia.gr/el/eikastiko-taksidi-sto-agion-oros-egkainia-apo-ti-proedro-tis-dimokratias#sigProIdfe0a534909
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεκινώντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στην Αγιορειτική Εστία χαρακτηρίζοντας την ως «μια πνευματική, ιστορική και πολιτιστική κιβωτό της Ορθοδοξίας που διακονεί εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το έργο και τις δράσεις της Αθωνικής Πολιτείας», ενώ χαρακτήρισε την έκθεση «ένα σημείο συνάντησης της παράδοσης και της βυζαντινής αγιογραφίας με τη νεωτερική δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική και πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι «μπορεί ο τίτλος της έκθεσης να μας προϊδεάζει για ένα εικαστικό ταξίδι στο Άγιον Όρος, μέσα από τη ματιά και το προσωπικό ύφος σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα που αποτύπωσαν στον καμβά τους ‘Το περιβόλι της Παναγίας’, ωστόσο πολύ γρήγορα ο επισκέπτης της έκθεσης αντιλαμβάνεται ότι η τέχνη τους δεν εξαντλείται στα διδάγματα της βυζαντινής ζωγραφικής, αλλά ενσωματώνει όλες τις κατακτήσεις του μοντερνισμού που έθρεψαν τα καλλιτεχνικά οράματα της περιώνυμης Γενιάς του ‘30».
View the embedded image gallery online at:
https://www.agioritikiestia.gr/el/eikastiko-taksidi-sto-agion-oros-egkainia-apo-ti-proedro-tis-dimokratias#sigProId0c0fda75fe
https://www.agioritikiestia.gr/el/eikastiko-taksidi-sto-agion-oros-egkainia-apo-ti-proedro-tis-dimokratias#sigProId0c0fda75fe
Και συνέχισε, «Οι ζωγράφοι, των οποίων τα έργα θαυμάζουμε εδώ, επικυρώνουν τα λόγια και τη σκέψη του πεζογράφου της Μητέρας Θεσσαλονίκης Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη: “δεν είναι δυνατόν να χαρούμε ή να βιώσουμε το μοντέρνο στην τέχνη αν δεν συνυπάρχει με παλαιότερες μορφές, όπως η βυζαντινή αγιογραφία”.
Τέλος, συνεχάρη τους συντελεστές της έκθεσης αναφέροντας ότι μέσα από τα έργα της ο επισκέπτης παρατηρεί την «πολύμορφη εικαστική έκφραση του δέους που γέννησε στους καλλιτέχνες η αθωνική αρμονία ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο, το συμβολικό και το πραγματικό». «Είναι σαν να ξετυλίγεται μπροστά μας ένας ύμνος στην ιερή απλότητα του κάλλους και στο απροσπέλαστο ‘μυστήριο του Όρους που δεν το ταράζει κανείς’, όπως τόσο χαρακτηριστικά έγραψε ο Φώτης Κόντογλου» συμπλήρωσε.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι το Άγιον Όρος αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας, και αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη μακραίωνη σχέση μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Αθωνικής Πολιτείας η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσα από το έργο της Αγιορειτικής Εστίας, ενώ πρόσθεσε πως μέσα από την έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα έργα κάποιων από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς της γενιάς του ’30 και να μάθουν περισσότερα για τη σχέση που ανέπτυξαν με το Άγιον Όρος.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων, το οποίο αποτελεί τη σύγχρονη αναβίωση του θεσμού των Δημητρίων των βυζαντινών χρόνων.
Η ιστορικός τέχνης Δρ Κάτια Κιλεσσοπούλου ξενάγησε την Πρόεδρο στην έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται έργα των σπουδαίων εικαστικών Σπύρου Παπαλουκά, Λυκούργου Κογεβίνα, Πάνου Παπανάκου, Νίκου Γ. Πεντζίκη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Γεώργιου Μόσχου, Γιώργου Δούκα, Χρήστου Δέλλιου, Νίκου Φωτάκι, Ιωάννη Βράνου, Νίκου Βακαλόπουλου, Κλειώς Νάτση, Ευθύμιου Παπαδημητρίου, Νίκου Σαχίνη, Κώστα Γραμματόπουλου, Γιώργου Βελισσαρίδη, Πάνου Βαλσαμάκη, Γιώργου Κοσμαδόπουλου.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 59ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Επιμελητές έκθεσης: Δρ Κάτια Κιλεσσοπούλου, Αναστάσιος Ντούρος
Εκθεσιακός χώρος Αγιορειτικής Εστίας, Μέγαρο Νεδέλκου, Εγνατία 109, 54635 Θεσσαλονίκη Τ. 2310263308
Διάρκεια έκθεσης - επισκέψιμη για το κοινό - από 29 Οκτωβρίου 2024 έως 2 Φεβρουαρίου 2025
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη 09:00 – 16:00 / Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 20:00 / Σάββατο 09:00 – 15:00 / Κυριακή κλειστά.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα υπάρχει δυνατότητα για ξεναγήσεις μαθητών, φοιτητών και ομαδικών γκρουπ. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310263308.
Είσοδος ελεύθερη