22-31 Ιανουαρίου 2018
Με την έκθεση φωτογραφιών του Tomasz Moscicki (Τόμας Μοστσίτσκι) για το Άγιον Όρος, από τις 22 Ιανουαρίου στο «Συμβούλιο της Ευρώπης» στο Στρασβούργο, η Αγιορειτική Εστία εγκαινιάζει τις πολιτιστικές δραστηριότητές της για το 2018. Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρέσβη κ. Στέλιου Περράκη.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες του Πολωνού φωτογράφου χωρισμένες σε δύο ενότητες. Η πρώτη ενότητα θα έχει έργα που είναι τυπωμένα με την παλιά τεχνική του διχρωμικού κόμμεος (Gum bichromate technique), ενώ η δεύτερη ενότητα θα περιέχει έγχρωμες φωτογραφίες από την σύγχρονη δουλειά του φωτογράφου στο Άγιον Όρος οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στα πρόσωπα και στις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών.
Παράλληλα η Αγιορειτική Εστία θα συμμετάσχει στο Στρασβούργο και σε άλλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την ίδρυση της ελληνορθόδοξης ενορίας των Τριών Ιεραρχών στο Στρασβούργο, που τελούν υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
Η έκθεση θα πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως αναγράφονται παρακάτω.
https://www.agioritikiestia.gr/el/ekthesi-fotografias-to-agion-oros-tou-tomasz-moscicki-sto-symvoylio-tis-evropis-sto-strasvoyrgo#sigProId6ba3b91a52
O Tomasz Mosciski για το έργο του
«Το Άγιο Όρος είναι για μένα μοναδικό, με τραβά σαν μαγνήτης... Δεν αφήνει την καρδιά μου αδιάφορη και γεμίζει μόνιμα τις σκέψεις μου.
Μέσα σε μερικά χρόνια κατάφερα να επισκεφτώ όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Κάθε συνάντηση με τον τόπο αυτό ήταν για μένα μια ανεπανάληπτη εμπειρία και πρόκληση, ταυτόχρονα. Ήταν μια περιήγηση στο χώρο και στο χρόνο, μαγευτική, γεμάτη εκπλήξεις και περιπέτεια, συχνά όμως εξαντλητική.
Η περιήγηση στο Άγιο Όρος διδάσκει στο σημερινό άνθρωπο πόσο λίγα χρειάζεται για να επιβιώσει. Εδώ, οι κόποι και οι ταλαιπωρίες ξεχνιούνται εύκολα και στη σκέψη μένει μόνο η αίσθηση της απόλυτης ελευθερίας˙ μιας ελευθερίας που ο άνθρωπος μπορεί να βιώσει αφού παλέψει με τον εαυτό του και νικήσει τις αδυναμίες του με τη βοήθεια του Παντοδύναμου.
https://www.agioritikiestia.gr/el/ekthesi-fotografias-to-agion-oros-tou-tomasz-moscicki-sto-symvoylio-tis-evropis-sto-strasvoyrgo#sigProIddc2f21483c
Δεν είμαι ορθόδοξος χριστιανός, γι’ αυτό και η αποστολή μου δεν ήταν εύκολη. Παρακολουθούσα αυτό το θησαυρό λίγο απ’ έξω, ωσάν να τον έβλεπα από μια μικρή χαραμάδα μισάνοικτης πόρτας, πίσω από την οποία βρισκόταν ένα μεγάλο Μυστήριο, ένα Αίνιγμα.
Απολάμβανα αχόρταγα το τοπίο και την αρχιτεκτονική προσπαθώντας, έστω και με αυτό τον τρόπο, να μπω στο πνεύμα και στην πραγματική ουσία του Αγίου Όρους, χωρίς να αγγίξω την Ιεροσύνη του. Το Άγιο Όρος είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε καλλιτέχνη. Με τις φωτογραφίες μου προσπάθησα να αποδώσω τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη διαβίωση στο Άθως - έναν κόσμο χωρίς χρόνο - με τη ροή των γεγονότων στον υπόλοιπο κόσμο. Χρησιμοποίησα προσωπικές τεχνικές φωτογράφησης, από πολύ παλιές και σπάνιες, όπως bichromate gum και individually treated silver gelatin technique, μέχρι πολύ σύγχρονες (ηλεκτρονικές επεξεργασίες έγχρωμης φωτογραφίας).
Σχετικά με τη έκθεση και τον δημιουργό της
Σκέψεις του αρχιτέκτονα-αναστηλωτή Φαίδωνα Χατζηαντωνίου για τον Τόμας Μοστσίτσκι) και το έργο του
«Ως αντικείμενο φωτογράφησης το Άγιον Όρος παρουσιάζει –και όντως έχει– πολλά πρόσωπα. Ο καθένας βλέπει και αποτυπώνει εκείνο που του ταιριάζει. Μετά, ίσως ο θεατής να δει κι αυτός το πρόσωπο που του προτείνει ο φωτογράφος. Ίσως και όχι, ή όχι μόνο. Ίσως δει, πίσω από τη φωτογραφία, κάποιαν άλλη, δική του ιδεατή απεικόνιση του θέματος, που δεν υπήρχε ως πρόθεση στο βλέμμα του φωτογράφου. Τι βλέπει το ανθρώπινο μάτι στην αρχή από έναν άγνωστο τόπο; Και πώς εξελίσσεται η σχέση του φωτογράφου με έναν άγνωστο τόπο που σιγά-σιγά γίνεται οικείος;
Σαν πρωτοείδα τις αγιορείτικες φωτογραφίες του Τόμας Μοστσίτσκι βυθίστηκα στην έντονα ρεμβώδη θεατρικότητα που αναβλύζει από το βάθος των σκηνογραφημένων θεμάτων του και διαχέεται στις επιφάνειες των φωτογραφιών. [….] Γιατί στα συνθέματα του Τόμας, πέρα από το απείκασμα που ακαριαία σημαδεύει το συναίσθημα, είναι το μετείκασμα του μεταφυσικού που σταλάζει αργά στην ψυχή, μια απροσδιόριστη θεολογία του εικονιζόμενου θέματος που ξετυλίγεται σαν ένα εικαστικό ιδίωμα που περιγράφει επεισόδια φθοράς σε όλες τις δυνατές παραλλαγές: μιας τραγικής μα και γαλήνιας εν εξελίξει φθοράς. Η διηνεκής φθορά: το απόσταγμα της αγιορείτικης σοφίας. Ακόμα και όταν ο φακός του Τόμας αιχμαλωτίζει ένα ηλιόλουστο τοπίο, η πηγή του φωτός είναι για να φωτίζει την ματαίωση, ή μάλλον είναι το μέσον που δικαιώνει ό,τι φαινόταν ως ματαίωση. Μια μεταφυσική γεύση αθανασίας που δικαιώνεται μέσα από την απεικόνιση της φθοράς. Το όλο φαίνεται ακίνητο, αλλά η φθορά προϋποθέτει την εξακολουθητική κίνηση, την διαρκή μετάλλαξη, εντέλει την ζωή. Το βλέμμα του Τόμας συλλαμβάνει την φευγαλέα εντύπωση που αποτάσσεται τη χαρά του περιττού, που αφήνει την ποίηση να σταλάζει όχι μέσα από την ανάδειξη της λεπτομέρειας αλλά μέσα από την σύλληψη της βαθύτερης ουσίας της. Μιλάμε δηλαδή για έναν φωτογραφικό ιμπρεσιονισμό με στοιχεία δραματικά (δράμα, δράση), δηλαδή διδακτικά. Γιατί διδακτική είναι η τέχνη του Τόμας, τέχνη εξηγητική και ερμηνευτική.
https://www.agioritikiestia.gr/el/ekthesi-fotografias-to-agion-oros-tou-tomasz-moscicki-sto-symvoylio-tis-evropis-sto-strasvoyrgo#sigProId6dbcbdad1c
Έκθεση και Παράλληλες Εκδηλώσεις
-Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 11:00 επίσκεψη στο Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Οδίλης που βρίσκεται στην Αλσατία.
-Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 στις 18:30 συνάντηση με τις Ορθόδοξες Κοινότητες του Στρασβούργου (Παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Αγιορείτικης Εστίας από τον κ. Αναστάσιο Ντούρο, Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας - Ομιλία του π. Θεοφίλου με θέμα η Πνευματικότητα του Αγίου Όρους)
-Κυριακή 21 Ιανουαρίου Ομιλία του π. Θεοφίλου στην Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του Στρασβούργου στις 12:00.
-Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 17:30 Εσπερινός στο Bernwiller (στη Νότια Αλσατία), στο Παρεκκλήσι Αγίου Γρηγορίου του Αθωνίτου και Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ιατρό Louis-Gregoire Schitly, μετά από την γνωριμία του με το Αγιο Όρος. Παρουσίαση των Δραστηριοτήτων της Αγιορειτικής Εστίας στην κοινότητα ορθοδόξων και ομιλία του π. Θεοφίλου.
- Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 13:00 Εγκαίνια της Έκθεσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Foyer της Επιτροπής Υπουργών, με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.
- Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 18:00 Αφιερωματική βραδιά για το Άγιον Όρος στο Centre Emmanuel Mounier (42, Rue de l’Université, Strasbourg). Παρεμβάσεις από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας με θέμα «Το Μήνυμα του Αγίου Όρους σήμερα», από το π. Θεόφιλο με θέμα «Το Δίκαιο του Αγίου Όρους, μία πτυχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου» και από τον Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιο Ντούρο με θέμα «Το Αγιο Όρος και η Χιλιόχρονη Ιστορία του».
Επιμελητής της Έκθεσης:
Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας.
Υπεύθυνοι της Έκθεσης:
Βήκας Βασίλειος, Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τηλ. 0388328818.
Δέσποινα Χατζηβασιλείου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τηλ. 0388413075.
Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης 22-31 Ιανουαρίου 2018
Στο κτήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (Foyer du Comité des Ministres, Council of Europe, Avenue de l'Europe F-67075 Strasbourg).
Ημέρες και ώρες λειτουργίας για το κοινό: από Παρασκευή 26 Ιανουαρίου μέχρι Τετάρτη 31 Ιανουαρίου (απαιτείται προηγούμενη συνεννόηση).
Επικοινωνία: Θεσσαλονίκη Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ 2310 263308
Στρασβούργο (για τις παράλληλες εκδηλώσεις): Ενορία Τριών Ιεραρχών τηλ: 0033676147751 - Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.