Μάρτιος – Απρίλιος 2009
Στις 26 Φεβρουαρίου 1909 θεμελιώνεται με σχέδια του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη η κατοικία του Ιωάννη Νεδέλκου, η γνωστή στα επόμενα χρόνια ως «Κλινική Νεδέλκου». Το κτίριο, εκτός της οικίας φιλοξενούσε και το ιατρείο του γιού του Κωνσταντίνου Νεδέλκου καθώς και την κλινική που είχε ανεγερθεί πίσω από την κατοικία.
https://www.agioritikiestia.gr/el/ktirio-nedelkou-100-xronia-26-fevrouariou-1909-26-fevrouariou-2009#sigProIdb7bc314771
Η Αγιορειτική Εστία, στην οποία παραχωρήθηκε το κτίριο για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων της, έκρινε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι η συμπλήρωση 100 χρόνων της ζωής του κτιρίου την 26η Φεβρουαρίου 2009, ήταν μια ευκαιρία και καθήκον, να αναδειχθεί η ιστορία της οικογένειας, η μεγάλη εθνική, κοινωνική και επιστημονική συμβολή του ιατρού Κωνσταντίνου Νεδέλκου, αλλά και η περιπετειώδης διαδρομή των 100 χρόνων του κτιρίου τις περιπέτειες του κτιρίου, που περιλαμβάνει τις καταστροφές, τις απειλές κατεδάφισης και τελικά, τη διάσωση και αξιοποίησή του, με μία έκθεση στους χώρους του.
Οι συντελεστές
Η ιδέα της Έκθεσης ξεκίνησε με την συγκρότηση του «Αρχείου Νεδέλκου» από την Αγιορειτική Εστία και πραγματοποιήθηκε με την συμβολή των:
1. Οικογένεια Αναστασίας Νεδέλκου – Σερεμέτη
2. Διεύθυνση Κτηματολογίου Δήμου Θεσσαλονίκης
3. Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης
4. Διεύθυνση Κατασκευών Αρχιτεκτονικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης
5.Α΄ Μελέτη:
Μελετητές:
Ι. Τρώντσιος και ΣΙΑ ΄΄ΤΕΚΤΟΝΙΚΗ΄΄ Ο.Ε. – Μ. Λαζαρίδου, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
Δ. Φουντάς, Πολιτικός Μηχανικός
Κωνταντινίδης, Ηλ/μηχανολόγος Μηχανικός
Ειδικοί Επιστημονικοί Συνεργάτες:
Γ. Κονταξάκης - Κ. Ε. Οικονόμου - Γ. Χατζηγώγας, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί
Χ. Ιγνατάκης - Κ. Στυλιανίδης, Πολιτικοί Μηχανικοί
Κ. Θερμός, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος
6. Β΄ Μελέτη:
Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Αρχτέκτων Μηχανικός, M. Arch. U.C.L.A.
Δήμητρα Γουργιώτη, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
7. 4η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων
8. Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης
9. Δάφνη Βλασακίδου, Στέλλα Λιάπη ( Έρευνα, Ιστορία και Στοιχεία)
10. Δαμιανός Κωνσταντινίδης, Μουσειολόγος
11. Γιάννης Οικονομίδης, Γραφιστική Επιμέλεια
12. Συντονισμός: Αγιορειτική Εστία
Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης
1. Η Θεσσαλονίκη και η Εγνατία Οδός των αρχών του 20ου αιώνα, το ιστορικό της οικογένειας Νεδέλκου, η ανέγερσης της κατοικίας στην ελληνική συνοικία της Παναγούδας και η κοινωνική και επιστημονική δραστηριότητα του δωρητή Κωνσταντίνου Νεδέλκου.
2. Η δραματική περίοδο από το 1978 έως το 1994, με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως «κόκκινου» μετά το σεισμό του 1978, η εγκατάλειψή του από την οικογένεια Νεδέλκου, οι απόπειρες απαλλοτρίωσης και κατεδάφισης, η σταδιακή παρακμή και διάλυσή του.
3. Η περίοδος της ανάθεσης μελέτης (1995) αποκατάστασης και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου από το Δήμο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», τα πρώτα έργα στατικής επάρκειας, στήριξης του κτιρίου και αποκατάστασης της πρόσοψής του, κλπ.
4. Η νέα Μουσειολογική - Μουσειογραφική Μελέτη (2006) ολοκλήρωσης εργασιών στο κτίριο, διαμόρφωσης των χώρων, ώστε να φιλοξενηθούν η Έκθεση των Κειμηλίων του Πρωτάτου και οι λοιπές μελλοντικές δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας, στην οποία παρεχωρήθη από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
5. Την περίοδο λειτουργίας της Αγιορειτικής Εστίας με τη φιλοξενία στο κτίριο των δραστηριοτήτων της, (Συνεδρίων, Εκθέσεων, Εκδόσεων, Ερευνών, Βιβλιοπωλείου, Βιβλιοθήκης, Αρχείων κλπ.).
https://www.agioritikiestia.gr/el/ktirio-nedelkou-100-xronia-26-fevrouariou-1909-26-fevrouariou-2009#sigProId104dbeac0a
Μέγαρο Νεδέλκου: 100 χρόνια ζωής, 100 χρόνια περιπετειώδους διαδρομής
1η Αίθουσα
1) Θεσσαλονίκη- αρχές 20ου αιώνα
2) Η οικογένεια Νεδέλκου
3) Κτίριο Νεδέλκου
4) Κωνσταντίνος Νεδέλκος
5) Η πυρκαγιά του 1917 - Σχέδιο Εμπράρ
2η Αίθουσα
Η Περιπέτεια
3η Αίθουσα
Η πρώτη ανάθεση μελέτης αποκατάστασης
4η Αίθουσα
Η νέα Μουσειολογική – Μουσειογραφική μελέτη
Η τελική διαμόρφωση των χώρων
5η Αίθουσα
2000-2009: Χρόνια Δημιουργίας
Εγκαίνια
Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού τελέστηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης των 100 χρόνων από την θεμελίωση του λαμπρού διατηρητέου κτιρίου της Εγνατίας 109 του γνωστού ως «Κλινική Νεδέλκου»
Στην σχετική τελετή στην οποία παρέστησαν εκ μέρους της οικογενείας του Κωνσταντίνου Νεδέλκου οι εγγονές Σοφία-Πάολα και Χριστίνα Σερεμέτη και τα 2 δισέγγονα του, απεύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Χρήστος Ιγνατάκης, εκ μέρους των μελετητών, η κα. Παόλα Σερεμέτη η οποία διάβασε ένα συγκινητικό μήνυμα της κόρης του Κωνσταντίνου Νεδέλκου της γνωστής ζωγράφου Άννυς Νεδέλκου Σερεμέτη που ζει στη Νέα Υόρκη.
Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Αγιορειτικής Εστίας αναφέρθηκε στο ιστορικό, στην επιστημονική και κοινωνική προσφορά της οικογενείας Νεδέλκου και στις περιπέτειες ς του κτιρίου από το σεισμό του 1978, οπότε χαρακτηρίστηκε κόκκινο και κατεδαφιστέο έως το 1995 που ξεκίνησαν τα έργα ανάπλασης και αποκατάστασης στο πλαίσιο των έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στο 2002-2004 όπου πραγματοποιήθηκαν τα έργα της διαμόρφωσης του κτιρίου ώστε να υποδεχθεί και να στεγάσει τις δραστηριότητες της Αγιορειτικής Εστίας.