logo GR

11 - 27 Απριλίου 2009

Η Έκθεση «Άγιον Όρος, Φωτογραφίες 1956-2001: Παναγιώτης Βοκοτόπουλος» μεταφέρθηκε και παρουσιάστηκε σε συνδιοργάνωση με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, κατά την περίοδο 11 – 27 Απριλίου 2009.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, και πλαισιώθηκαν από συναυλία με Βυζαντινούς Ύμνους, που έψαλλε η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών των Χανίων, «Γεώργιος ο Κρής»

Ο Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσιο έργο στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, την βυζαντινή ζωγραφική και τα χειρόγραφα ένας εγκυκλοπαιδιστής του καιρού μας, καθηγητής στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, με μια τεράστια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, συνεργάζεται από καιρό με την  Αγιορειτική Εστία, στην έκδοση των εικονογραφικών προγραμμάτων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από την Ακαδημία Αθηνών καθώς και στη πολυαναμενόμενη έκδοση των περιηγητικών εντυπώσεων του Ρώσου περιηγητή και προσκυνητή  Βασίλι Μπάρσκι (1741 – 1747), από το Αρχείο του Ακαδημαϊκού Παύλου Μυλωνά, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Οι φωτογραφίες του καλύπτουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο της ζωής του Αγίου Όρους, αποτυπώνοντας την κρίσιμη περίοδο των προβλημάτων από την λειψανδρία, την έλλειψη πόρων και γενικότερου ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την διάσωση της μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, και ταυτόχρονα την πνευματική ζωή, τη τήρηση απαρασάλευτης της λατρευτικής και λειτουργικής ζωής της καθημερινότητας των μοναχών.

Στα κτίρια διακρίνεται η φθορά, η πατίνα του χρόνου, η προσπάθεια των Μοναχών να διασώσουν με κάθε τρόπο τα αρχιτεκτονικά έργα από την καταστροφή με χρήση όποιων υλικών είχαν στη διάθεσή τους, όπου τα χρωματικά υπολείμματα του χρόνου συναντούν τα έντονα κόκκινα, γαλάζια, κίτρινα χρώματα, σε ένα εντυπωσιακό συνδυασμό , που δεν υπάρχει πλέον.

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χαιρετίζει την παρουσίαση του έργου αυτού και τονίζει μεταξύ άλλων:  « Η Έκθεσις αυτή, της ενδιαφερούσης συλλογης φωτογραφιών, τεκμηρίων της παρελθούσης πεντηκονταετίας, θεωρείται εξαιρετικώς σημαντική, διότι καταγράφει τον πλούτον της προσφάτου ιστορίας της ιεράς Αθωνικής χερσονήσου. Το απαράμιλλον φυσικ κάλλος, τ καταπληκτικ αρχιτεκτονήματα, τ ιερ κειμήλια. Αι ασκητικα των μοναστών μορφα και το κατανυκτικν περιβάλλον απεικονίζονται και αποτυπώνονται συγκινητικώς

Η δε Ιερά Κοινότητα αναφέρει: «Συγχαρητήρια αξίζουν στον μύστη του Αγίου Όρους Ακαδημαϊκό κ. Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, που με το φωτογραφικό του φακό και την φωτογραφική του αποτύπωσή μας ανάγει στη προηγούμενη από μας γενε. Στο τότε φυσικό περιβάλλον. Στα δρώμενα της εποχής εκείνης. Όταν δεν είχε αρχίσει ακόμη προσπάθεια αναστήλωσης και μνημειακής αποκατάστασης του Αγίου Όρους από τα αρμόδια όργανα της Ιεράς Κοινότητος και του Κέντρου Διατηρήσεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κέ.Δ.Α.Κ.) και θαλάσσια συγκοινωνία προς το Άγιον Όρος, με την έλλειψη μηχανοκίνητων πλοίων, ήτο σπάνια και δυσκατόρθωτη τότε που επίσης εντός της χερσονήσου περιήγηση των Ιερών Καθιδρυμάτων ήτο δυνατή μόνο για ολίγους πεζοπόρους, ένεκα των μεγάλων αποστάσεων και της απουσίας δασικών οδών, που διανοίχθηκαν διακριτικά αργότερα για την πυρασφάλεια των Καθιδρυμάτων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος»
 

facebook

Newsletter


E-shop